Friday, March 27, 2009

How to find your favourite watercolour paints in the Art Store // Hogyan találjuk meg a kedvenc színeiket a művész ellátóban

If you start to paint with watercolour you buy lots and lots of different colours, because you can't decide which will be your favourites. After a while you realise that some of the paint jars are empty, some of them nearly look new. So you see which colours makes your very own colour palette.

Amikor elkezdesz akvarellel festeni, először mindenféle színeket vásárolsz, mert nem tudod pontosan, hogy melyikek lesznek a legjobbak, a munkáidhoz. Aztán egy idő után megfigyelhető, hogy bizonyos színek állandóan elfogynak, mások meg érintetlenül virítanak a készletben. Ez alapján meghatározható, hogy mi az a szín paletta, ami nagyon sajátosan a tied.
Ezzel együtt kialakulnak érzések és elképzelések a különböző festék márkák színeivel kapcsolatban, inkább a Van Gogh festékeit használod, vagy a Winsor & Newton-t, esetleg valamelyik másikat. Sok nagyon jó létezik
That's the first great step. :) You have ideas and feelings about the different paint brands, rather like winsor & newton or van gogh, rembrandt. There are some very good.
My favourite one is a Russian paint called White Nights. I have a whole set, and next to them I use some Van Gogh colours too.
When one of your favourite colour runs out you need to buy another one, and sometimes you feel you need to chose some new colours which fits in your palette. This is the point when you face some problem. You go to the art store, and try to decide what was that colour that you bought last time.
Every paint brand has a list of colours with numbers. So you need to remember for the numbers of your colours.
Amikor egyik kedvenc színed elfogy, akkor szükség van a pótlására, és néha egyéb új színeket is érdemes még bevásárolni. Ez az a pont ahol egy problémába ütközünk. A művészellátóban el kell döntenünk, hogy vajon melyik is az a szín, amit korábban már egyszer megvettünk. Szerencsére minden festékgyártónak van egy saját színpalettája számokkal jelezve a különböző színeket. Az azonos számú színek, a különböző márkáknál is hasonlóak. Így igaziból csak egy számra van szükség, hogy a megfelelő színt vásárold.
The colour on the package is usually not really helpful to get a clue about the real colour of the paint. Here are some example:
A csomagoláson feltűntetett színek általában nem sokat segítenek abban, hogy kialakuljon egy elképzelés arról, hogy milyen színe is van valójában a festéknek. Néhány példa:

I really like my White Nights colours, but there is a huge problem with the packaging of the paints. After that I open the paper cover and I put the paint jar into my box I lost the number, because the jar hasn't got it on. :(
A kedvenc akvarell festékem, egy orosz márka, White Nights a neve. Ebből van egy teljes készletem és emellett használok néhány Van Gogh színt is. Egyetlen óriási gondom van vele, hogy attól kezdve, hogy kicsomagoltam, nem tudom a színkódját, mert csak a csomagolópapíron van rajta a tégelyen már nincs.
Emiatt alkoholos filccel ráírom a műanyag tégely minden oldalára a számát, ami sajnos a legtöbb esetben a használat soran klasszul lekopik.

So I write it on to every side of the plastic jar with permanent pen. But as I use the paint sometimes the writing is wearing down from the jar. Other paint brands have jars with number, so it is lot easier, but it can dissapear easily too as you use the paint.
At least I've got a solution for this problem. I've started a small catalog with my paints and numbers. If I go to the art store I take this notebook and I can find my colours seeing the real painted colours (as you use and like the intensity of the them) and next to them the numbers. So if you want be sure it is nice to have a small catalog like this one. The paper is the same watercolour paper like I use usually.
Más márkáknál jelzik a tégelyen is a számot, de előfordul, hogy még az is lekopik, így ugyancsak kideríthetetlen a színkód.
Ennek a problémának a kezelésére kezdtem el egy saját kis szín katalógust, egy akvarell karton oldalakkal rendelkező kis könyvben. Ami azért jó, mert a színeket abban a formában és intenzitással láthatom a számok mellett, ahogy én használom őket. Vásárláskor csak ezt a kis könyvet kell magammal vinni és nem halmozódik a soha nem használt, tévedésből vásárolt színek csapata.

14 comments:

Kriszta said...

Ó, ez a téma elevenembe talált! :)
Én is mennyit küzdök azzal, hogy a boltban nem emlékszem a színre, amire szükségem lenne, és rendre olyat veszek, ami már van.
Pont a múltkor csináltam én is kis mintákat egy papírra az összes pasztellkrétámból és csak ámultam, hogy mik vannak nekem...
Sajnos a mi művészellátónkban elég kevés márka kapható pasztellből, az is sokszor cserélődik, úgyhogy egyetlen megoldás, ha a boltban rögtön kipróbálom a krétát, akkor látom, milyen színe van.

Jess said...

A really good idea. I'm quite lucky that I buy mine online and get a list printout of what I've bought which I refer back to. Schminke are what I use and are very good and similar to White Knights I think.x

krisztina maros said...

:) jaj de ismerős!! én kínomban az aljára ragasztottam a címkét, fentebb említett white knights-nak legutóbb, de a füzet is jó ötlet!

AtelierBrigitte said...

You are right about having favourite colours. In my box I have a paper on the lit, with the same layout as my colours and I write down which colours are in which order. So I never forget the colour-names.

krisztina maros said...

(sejtettem ám, h rosszul írtam a nevét, mert én st. petersburg-nak hívom, csak így egyszerűen :) szóval nem lovagok azok, hanem éjszakák...)

van 1-2 színem cserealapnak, nem lesz ilyen cserebere-topik? :)

irisz said...

hűű ez jó ötlet!
kicsomagolva is éri? :)

krisztina maros said...

szerintem simán. csak tudjuk, milyen színű :)

Olgi said...

Színcserében én is benne vagyok! :) Jó 5let. A notesz szintén. Én a színkódokat írtam fel korábban egy papírra, de úgy látszik nem volt jó megoldás, mert így is duplázódtak a színeim többsége... Persze hogy azok amik amúgy sem fogynak.. Mondjuk én csak Van Gogh-ot használtam eddig, de kipróbálom a White Night-ot. Remélem lehet nálunk kapni. :)

Yolanda said...

¡que buena idea el hacer este muestrario!.
Mis favoritas son las rembrandt de Talens, tengo unas de Van Gogh, pero hay diferencia. Esa marca que tú muestras no la conozco, alomejor en España no la venden o soy yo que no la he encontrado.
Un saludo.

irisz said...

gracias muchos yolanda!

wicked said...

ha lelakkozod - nem kopik le ;)

Anonymous said...

sokat tanultam

Haggaimester said...

Sziasztok,olvasgattam a hozzászólásokat szeretném segítségeteket kérni,most ismerkedek az akvarell festéssel és szeretnék komolyabb művész minőségű szillkés festéket venni,csak hezitálok,hogy melyiket is,a Szentpétervár felé húz a szívem az ára miatt is,de gondolkodom a Talens féle Van Gogh márka iránt is,csak úgy látom kissebb a szillke kapacitása az oroszhoz képest,ez gyorsan elfogy?-Tudtok segíteni?Melyiket is vegyem,

Kriszta said...

Szia Írisz!
A művészellátó honlapján azt írják, hogy a White Nights-ot a többi márkához képest elég rosszul lehet kinyerni a szilkéből. Neked mi a tapasztalatod?